torsdag 26. november 2009

Er jeg ingenting?!

Jeg hørte på en kristen sang i dag hvor jeg kjente at strofen "I know I don't have much to give" provoserte meg. Jeg vet at det til tider er på sin plass å passe på at man ikke har plassert seg selv på en pidestall. Jeg tror ikke MercyMe som synger sangen mener å trekke seg selv eller andre ned på noen måte heller. Kall det bare "dråpen" som fikk begeret mitt til å flyte over.

Jeg har heldigvis ikke hørt mye forkynnelse som sier dette, men jeg har hørt mange kristne sanger hvor teksten dreier seg om at "jeg er ingenting", "jeg har ingenting å komme med", "jeg har så lite å gi", osv, osv. Jeg får det ikke til å stemme med Guds bilde av oss! Det står at Gud elsket oss før vi ble frelst! (Rom. 5,8) Guds handlinger viser oss at vi er noe!! (Se bl.a. Joh. 3,16) Ved å si "jeg er ingenting" kaster jeg vrak på så mye av det Gud har gjort! Jeg kaster vrak på Hans skaperverk, meg, og sier at det Han har skapt ikke er godt nok, ja at det rett og slett ikke er noe. Jeg kaster vrak på alt det Jesus ofret for min skyld, og sier at Han ofret livet sitt for ingenting. Jeg kaster vrak på alle de evner Gud har gitt meg, og sier at de er ingenting!

Vi er noe! Gud lager ikke søppel! Han skaper ikke noe som ikke er verdt noe! Vi har mye å komme med, vi har mye å gi! Gud har skapt uendelig mange forskjellige mennesker med uendelig mange forskjellige evner, og jeg tror vi kan gjøre mye, og at vi kan ha mye å komme med så sant vi tar i bruk de evnene vi har! Åh, det sitrer i kroppen av spenning ved tanken på om vi kunne få opp øynene for hvor mye vi faktisk er verdt, hva vi faktisk kan gjøre og hva vi har å gi! Tenk på alt som da kunne skjedd!! Både i våre egne liv, og i andres.

Det er så mange instanser som forteller meg at jeg ikke er noe, at jeg ikke har noe å komme med, at jeg ikke har noe å gi, i det minste så lenge jeg ikke er sånn eller slik, eller gjør det eller det - det holder i massevis med dem! Gud er ikke blant dem. Det er vi mennesker som blander sannheter og kommer frem til en løgn. Når kristne sier "jeg er ingenting" tror jeg de har sett hvor destruktivt det er å sette seg selv øverst og si "se alt hva jeg er", "se så bra jeg er", "se alt hva jeg har å komme med". Her har bl.a. stoltheten sneket seg inn og fått folk til å gå med nesa i været. Mange ser sannheten i at dette er feil, og i tillegg ser de sannheten i at ingenting av det vi er, har eller kan egentlig kommer fra oss selv, men tvert imot kommer fra Gud. Å konkludere med at vi ikke er noe tror jeg likevel er å gå i samme fella som de som sier "se alt hva jeg er", man bytter bare ut nesa i været med nesa i grusen.

Jeg tror Gud har ment for oss å ha nesa rett frem. Ved å innse at Han har gitt oss evnene våre settes vi fri fra stoltheten som følger av at jeg har fått til ditt og datt. Dette får nesa vår ned fra skyene, og ved å innse at Han elsker oss uavhengig av hva vi gjør, løfter det ansiktet vårt fra grusen. Ingenting av det gale vi har gjort endrer vår verdi eller hvor mye vi er elsket, ei heller vil vi elskes mer av å gjøre gode ting. Han har skapt oss alle sammen, både vi som tror på Ham, og de som ikke tror på Ham, og Han elsker oss alle like mye. Du er noe. Jeg er noe.

2 kommentarer:

  1. Du skriver så godt og så sant:) Det kan være ganske så nedbrytende å hele tiden skulle minnes på at jeg er ingenting - Gud ønsker nok som du sier folk med nesa rett fram! Det kan bli for mye begge veier, og det er så sant at jeg er NOE:) Jeg gleder meg til vi sees!!! GOD klem sendes over så lenge!

    SvarSlett
  2. Amen!

    (og der touchet du innom en av grunnene til at mange ikke orker mye av lovsangen som synges rundt i unge-voksne/studentmiljøer i Oslo/Norge...

    SvarSlett